8. maj 2007

4. maj i Frøslev

På datoen 4. maj for 62 år siden blev Danmark befriet efter 5 lange mørke år under tysk besættelse, men det ved i jo sikkert allesammen...................

Rundt omkring i Danmark fejres befrielsen fortsat og jeg og også kæresten har mange gange været deltagere i arrangementet på Haderslev Kaserne, hvor der er en helt speciel stemning, når lysene er tændt i alle vinduerne ud mod ekcerserpladsen. Jeg har kun været tilskuer, mens kæresten i sin fjerne fortid som fastansat i forsvaret var en del af paraden 3 gange.....


Efter vi har fået børn er det desværre ikke blevet til så meget. Og nu er vi flyttet fra Haderslev, så det er også sin sag at tage 2 unger på hhv. 9 og 6 med til et arrangement der først starter efter kl. 21.30. Det venter vi med til de er blevet lidt større.


Heldigvis er der også et arrangement i Frøslevlejren, der jo ligger lige i nærheden af, hvor vi bor nu. Derfor stillede vi i Frøslevlejren fredag aften, for at være med til at fejre friheden i Danmark i dag, og tænke på at der desværre stadig er krig mange steder i verden.


Nu er Frøslevlejren jo et helt specielt sted, med en meget tung historie, derfor er det også meget specielt at være med til at fejre Befrielsen netop dér.

Der startes med en koncert af Padborg Jernbaneorkester, derefter er der taler af hhv. borgmesteren og formanden for Region SydDanmark og kl. 20.30 afspilles frihedsbudskabet så det runger ud over hele lejren. Der afholdes en kort andagt ved den lokale præst og så er der forskellige foreninger der nedlægger kranse.


Selvfølgelig synges der også: "Altid frejdig når du går" og "En lærke letted"

Der sluttes af med at Dannebrog hejses til tops.

Under hele arrangementet er der der fanevagt og fakkelvagt bag mindestenen midt i lejren.


Vi tog derud for at ungerne skulle kende til vores historie og selvom de ikke gad, da vi skulle afsted, så måtte de (heldigvis) indrømme at det havde været en go' oplevelse, da vi var hjemme igen. Og vel hjemme igen fik de lov til selv at tænde fyrfadslys rundt i alle vinduerne, noget jeg desværre ikke ser så mange steder mere på den 4. maj. På vores egen vej, var der faktisk kun os og genboen der havde lys i vinduerne.

2 kommentarer:

Karin MALLE Jegsen Petersen sagde ...

jeg får helt hjemve.....jeg har jo i mange år fejret 4. maj på Haderslev Kaserne. Mine forældre er stadig trofaste deltager. Iår kom de hjem langt ud på natten!

jeg tænder dog stadig et stearin lys i mit vindue.

Malle

Anonym sagde ...

en skik som jeg elsker, men rømende må indrømme at ha glemt i år.. Jeg lover at forbedre mig.
hanne s