9. maj 2010

Kontrol i Hammel

Her på 1-års dagen for Jakobs uheld i svømmehallen, er det vel på sin plads at fortælle lidt om den kontrol-undersøgelse Jakob har været til i Hammel. Det var vi i onsdags, den 5. maj 2010.

Vi havde på forhånd udfyldt et spørgeskema omkring den nuværende situation, bl.a. om igangsat støtte i skole og SFO og brug af hjælpemidler. Så skulle der jo ikke bruges kostbar tid på at informere om de ting, når mødet gik i gang, og det fungerede faktisk fint. Jakob mente ganske vist, at jeg da vist havde glemt at udfylde noget, men da han så læste spørgsmålet op (og hvis jeg selv skal sige det, brillerede) kunne han godt se, at det ikke var noget vi skulle svare på. Allerede dér, viste han hvor langt han er kommet, for det viste at læsning er noget han har styr på og de mente at han lå lidt over det alderssvarende niveau.

Næste skridt var en undersøgelse af motorikken, bl.a. skulle Jakob lave nogle bestemte bevægelser med hænderne for at tjekke koordination mellem dem og om han kunne gøre dem uden visuel støtte ( = kiggede han på hænderne for at tjekke om han gjorde det rigtigt). Han skulle også gå på ydersiden af fødderne. Her blev det tjekket om han skulle bruge hænderne som støtte/balance.
Konklusionen var at han var såkaldt motorisk umoden, altså ikke så god til finmotorik og ikke kunne visse ting, uden at kigge efter om han gjorde det rigtigt. Det kunne lige så godt også ha' været sådan alligevel. Det er ikke til at vide.

Efter en lang samtale kunne det konstateres at Jakob klarer sig rigtig godt. Korttidshukommelsen er ikke fantastisk, men med lidt hjælp og lidt tid til at tænke sig om, så går det faktisk helt godt med det også. Jakobs hjerneskade er sådan at hans hovedfærdselsåre mellem hjernehalvdelene er beskadiget, så informationerne skal bruge bivejene til at komme frem til det rigtige sted. Og det er er hjernen som i trafikken, det kan godt tage lidt længere tid ;O)

I løbet af forsommeren skal det afprøves, hvordan han klarer sig uden pillerne, og PPR skal indover for at lave en uden/med-test. Det var i hvert fald anbefalingen fra Hammel, men det skal aftales nærmere med neurologen på børneafd. på Sønderborg Sygehus. Ligesom de anbefalede at han skifter til noget andet medicin. Piller, der kun skal tages én gang om dagen, og langsomt afgives i tarmen. Så skulle det kunne undgås at virkningen dykker midt på dagen og koncentrationen mistes.

For at træne hukommelse og opmærksomhed anbefalede lægen især skak (skal lære ham at tænke fremad og at koncentrere sig) og Trivial Pursuit (skal lære ham at at huske).TP er ikke noget problem, for det elsker jeg selv at spille, men SKAK. Det bliver osse en udfordring for mig/os, for der er ingen af os, der har lært at spille skak. Men som lægen sagde: Det er kun en fordel, for så starter i på samme niveau + knægten oplever at vinde engang i mellem.

Næste skridt på vejen er en kontrolundersøgelse på Sønderborg Sygehus, og det er allerede på onsdag.

Men først skal vi godt forbi kl. 16.24 i eftermiddag. Tidspunktet for ét år siden, hvor opringningen kom, at der var en ambulance på vej for at hente vores søn, efter han var faldet ned fra 3 meter vippen i den lokale svømmehal. Tidspunktet, hvor verden som vi kendte den, kom til at se helt anderledes ud.

Og det var så endnu et billedløst indlæg. Tak fordi du læste med så langt.

3 kommentarer:

Kristine sagde ...

Fantastisk konklusion at nå til! Tillykke med det - og så må I finde skak-spillet frem. Jeg kom til at tænke på nogle af de spil, som vi har her i huset, som måske vil kunne give noget af det samme som skak. Det er tænke spil.
Carcasonne - som er købt i Tyskland. Det minder om settelers, men er hurtigere at spille og har en række udvidelser - her skal man trække brikker og bygge byer eller veje - man får man point efter hvor store byerne er eller hvor lange vejene er.
Quatro: en slags 4 på stribe, men meget anderledes. Der er 16 felter på spillebrædtet, og 16 tilhørende brikker. De har 4 modsatte egenskaber:
mørk/lys, høj/lav, rund/firkantet, flad/hul
Spiller A udvælger den brik, som spiller B skal placere på brædtet. Når man placerer en brik skal man tænke videre og sikre sig at man har mulighed for at give en brik retur, som ikke giver modspilleren 4 på stribe. Så man skal huske - nu skal brikken være høj+lys+rund. Hvis der ikke er flere af disse brikker tilbage skal man "stoppe" en af de 3 på striber der er - så man får en brik, som ikke giver 4 på stribe. Jeg ved ikke om dette giver mening, men du kan prøve at læse mere her:
http://www.labyrinthia.dk/labyrinthia_silkeborg_shop_vareliste_dk.htm
Labyrinthia er i øvrigt sjovt at besøge - det er labyrinter, som man kan gå i og finde vej. Jeg så lige at der også var et skak-light spil i deres butik.

Fríða sagde ...

hvor er det bare dejligt at læse at det går så godt. jeg kan godt huske hvilken forskrækkelse det var da du fortalte hvad der var sket. fortsat god vind til Jakob og jer allesammen.
kh.fra Island
Frida

Britta sagde ...

Hvor er hjernen dog en fantastisk indretning - at den sådan bare kan finde andre veje når hovedfærdselsåren er i udu.
Og du tager nok ikke skade af at få lidt gang i de små grå også ;-)
Hvad med skak på computeren? Jeg kan evt skaffe et program - send mig en mail hvis det har interesse.

Det er skønt at han er så godt med igen :-)